søndag 8. april 2012

Kommentar til Nancy sitt innlegg om tenkeverktøy

Nancy har laget en oversikt over pedagogiske programmer i flere fag. Jeg kan tenke meg å prøve ut flere av dem. Du kan se oversikten og kommentaren her

Dataspill

Barn og unges bruk av dataspill  blir ofte fremstilt negativt i mediene. Sintef har gjort en undersøkelse blant over tusen barn i alderen mellom 7- 12 år i Oslo. Denne undersøkelsen avliver myten om at barn blir passive og fete fordi de bruker tid på internett og dataspill.  Forskeren Petter Bae Brandtzæg i Sintef hevder at barn som bruker de nye mediene mye, deltar like aktivt i lek og organiserte aktiviteter som barna som ikke er interessert i mediene. Undersøkelsen viser videre at dataspill, internett, e-post og lignende har blitt en integrert del av barnekulturen.  

Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund mener at spill kan være en del av en sunn oppvekst hvis de har et fornuftig innhold. Men han presiserer at det er viktig at foreldrene setter seg inn i hva barna deres spiller.

Nettstedet Barnetid har beskriver åtte gode grunner til at barna skal få spille dataspill.
1. Mestring
2. Øye-til-hånd- koordinasjon
3. Hjernetrim
4. Utvikling av språkferdigheter
5. Økt kunnskap
6. Skaper bånd
7. Trygg sosialisering
8. Det er moro

Professor Ulvund mener at ulempen med spilling er tidsbruken og at noen av spillene kan være avhengighetsskapende. Han råder derfor foreldre til å følge godt med på barnas spillbruk.

Det at bruk av spill og internett er blitt en del av barnekulturen gjør at skolen må ta det på alvor. Jeg opplever at mange av elevene liker spillpregede pedagogiske programmer med elementer av konkurranse. Det er gøy å mestre!


Kilder: 
http://www.digi.no/103821/avliver-myter-om-barn-og-dataspill
http://www.barnetid.no/article2964861.ece

Kommentar til Bjørg sitt innlegg om informasjonskompetanse

Bjørg har skrevet om hvordan hun vil jobbe med elevenes informasjonskompetanse ved å bruke "All about explorers".  Jeg har kommentert at det det kan bli interessant å vite hvilke opplysninger i teksten som gjør at elevene oppdager at sidene er fake. Les innlegget her