søndag 8. april 2012

Dataspill

Barn og unges bruk av dataspill  blir ofte fremstilt negativt i mediene. Sintef har gjort en undersøkelse blant over tusen barn i alderen mellom 7- 12 år i Oslo. Denne undersøkelsen avliver myten om at barn blir passive og fete fordi de bruker tid på internett og dataspill.  Forskeren Petter Bae Brandtzæg i Sintef hevder at barn som bruker de nye mediene mye, deltar like aktivt i lek og organiserte aktiviteter som barna som ikke er interessert i mediene. Undersøkelsen viser videre at dataspill, internett, e-post og lignende har blitt en integrert del av barnekulturen.  

Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund mener at spill kan være en del av en sunn oppvekst hvis de har et fornuftig innhold. Men han presiserer at det er viktig at foreldrene setter seg inn i hva barna deres spiller.

Nettstedet Barnetid har beskriver åtte gode grunner til at barna skal få spille dataspill.
1. Mestring
2. Øye-til-hånd- koordinasjon
3. Hjernetrim
4. Utvikling av språkferdigheter
5. Økt kunnskap
6. Skaper bånd
7. Trygg sosialisering
8. Det er moro

Professor Ulvund mener at ulempen med spilling er tidsbruken og at noen av spillene kan være avhengighetsskapende. Han råder derfor foreldre til å følge godt med på barnas spillbruk.

Det at bruk av spill og internett er blitt en del av barnekulturen gjør at skolen må ta det på alvor. Jeg opplever at mange av elevene liker spillpregede pedagogiske programmer med elementer av konkurranse. Det er gøy å mestre!


Kilder: 
http://www.digi.no/103821/avliver-myter-om-barn-og-dataspill
http://www.barnetid.no/article2964861.ece

1 kommentar:

  1. Hei Marit
    Jeg har selv skrevet i mitt innlegg om bruk av dataspill i skolen at jeg tror dataspill i skolesammenheng er kommet for å bli. Selv om jeg tror det og vet at det er mange positive sider ved dataspill, er media inne på en viktig ting når det gjelder avhengighet. Det er som Stein Erik Ulvund sier , at spill kan være en del av en sunn oppvekst dersom de har fornuftig innhold og at foreldrene er oppmerksomme på hva barna driver med. Jeg har selv sett hvor galt det kan gå når det går galt. Det unner jeg ingen å oppleve, verken barn, unge eller foreldre. Det er ofte noe mer en bare spillingen som ligger bak når man blir avhengig, spillingen er ofte en flukt fra virkeligheten. Det er derfor viktig å se faresignalene før det er for sent. Selv om det er foreldrene som har hovedansvaret for dette, kan skolen likevel være med å hjelpe i en slik situasjon. Dersom man oppfatter uheldige tendenser bør man ikke nøle med å snakke med foreldre om det man tror.

    Men som du skriver er bruk av spill og internett blitt en del av barnekulturen. Barn liker spill pregede utfordringer og det er gøy å mestre! Vi må derfor la barn få lov til å kjenne på denne mestringsfølelsen, også gjennom dataspill.

    SvarSlett