fredag 25. november 2011

Hensyn

Øvingsoppgave 1.
På skolen der jeg arbeider, må foreldrene skrive under en erklæring hvor de gir skolen tillatelse til å publisere bilder av barna i trykte publikasjoner og på internett. Dette må vi ta hensyn til hvis vi skal legge ut klassebilder på nettet. Er det en elev som reserverer seg, kan bildene ikke legges ut. Vi må også ha tillatelse fra fotografen dersom bildene skal brukes på nettet (på grunn av opphavsretten).

Når det gjelder barn i forskjellige aktiviteter, som lek og undervisningssituasjoner, er det andre regler som gjelder. I følge Åndsverkloven § 45c kan skolen publisere bilder uten spesiell tillatelse dersom de går inn under følgende beskrivelser:
  • avbildningen har aktuell og allmenn interesse,
  • avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet,
  •  bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse.
Selv om dette står i lovverket prøver vi alltid å unngå at elever som har reservert seg, kommer med på slike bilder. Vi sletter alltid enkeltbilder dersom foreldrene ønsker det.
På min skoles nettside har alle trinnene egne sider hvor vi legger ut lekseplaner, bilder og annen informasjon. Denne trinnsiden har et eget passord slik at det er bare barna, foreldrene og skolens ansatte som har tilgang til sidene.

Øvingsoppgave 2.
Dette er et situasjonsbilde som viser barn i lek. Vi kan ikke se barnas ansikter. Barna er derfor vanskelig å identifisere.
Datatilsynet sier i sin artikkel Bilder på nett at situasjonsbilder kan offentliggjøres uten samtykke fra de avbildede, så lenge bildene er harmløse og på ingen måte krenkende. Hvis det var jeg som hadde tatt bildet kunne jeg ha publisert det enten jeg var forelder eller lærer.

søndag 20. november 2011

Regneark

Som kontaktlærer på 3.trinn har jeg klassen min i alle fag. Til nå har jeg hatt liten erfaring og kunnskap med bruk av regneark. Etter å ha leste ukens leksjon om regneark har jeg fått noen ideer til hvordan jeg kan jobbe med det i flere fag bl.a. matematikk, naturfag, samfunnsfag og norsk.
I matematikk har vi i høst arbeidet å samle og illustrere enkle data med tellestreker, tabeller og søylediagram. Her ville det vært relevant å ta i bruke regneark.
I naturfag har elevene lært å gjøre enkle undersøkelser. Kunnskapsløftet sier at elevene etter 4.trinn skal kunne innhente og systematisere data og presentere data med og uten digitale hjelpemidler [1]. Regneark vil her være et godt hjelpemiddel for å presentere undersøkelsene.
Tidslinjer i Excel kan brukes i flere fag bl.a. samfunnsfag for å vise utvikling og gi tidsperspektiv. 
I norsk kan vi bruke regneark til å vise for. eks. hvor mange bøker fra biblioteket hver elev har lest.
Hver høst har vi på skolen en innsamlingsaksjon. Klassene har da bl.a. loppemarked, selger kaker og popkorn. Her vil regneark kunne være nyttig for å regne sammen og se hvor mye hvert trinn har samlet inn. Her vil vi også kunne legge inn tidligere resultater og se utviklingen ved hjelp av et diagram.
Elevene trenger ikke til å begynne med å lage egne regneark, men klassen og lærer kan gjøre det sammen på Smartboard. På denne måten vil elevene få tidlig kjenneskap til programmet og vil se hvilke muligheter det har.


[1] Kunnskapsløftet, fag og lærerplaner i grunnskolen (2008) Pedlex, Norsk skoleinformasjon