Her har jeg skrevet en kommetar til Signe om det innholdsrike tankekartet hun har laget. Jeg er enig med henne at tankekart kan være et alternativ til Powerpoint.
http://signea.blogspot.com/2012/01/tankekart.html?showComment=1327870458259#c8454424945150491653
søndag 29. januar 2012
Kommentar til Ellenda sitt innlegg om tankekart
Her har jeg skrevet en kommentar til Ellen sitt tankekart om LESELOS. Jeg syntes det ble oversiktlig og systematisk. Når jeg leste dette kartet fikk jeg frisket opp kunnskapen jeg hadde etter å ha vært på kurs i dette kartleggingsverktøyet for en tid tilbake.
http://ellendah.blogspot.com/2012/01/tankekart.html?showComment=1327854757349#c5049888314605908828
http://ellendah.blogspot.com/2012/01/tankekart.html?showComment=1327854757349#c5049888314605908828
lørdag 28. januar 2012
Tankekart
Jeg lager ofte tankekart sammen med elevene mine på
3.trinn. Før elevene skal skrive en historie lager vi først et felles tankekart med ideer til hva de kan skrive om. Etterpå lager de et eget for sin historie. Frem til nå har jeg laget tankekartet på tavla selv om vi har smartboard i klasserommet. Etter denne leksjonen kommer jeg til å ta i bruk digitale tankekart.
Fordelen er at digitale kart kan lagres og tas frem igjen neste gang vi jobber med samme tema.
Fordelen er at digitale kart kan lagres og tas frem igjen neste gang vi jobber med samme tema.
På skolen jeg arbeider har elevene tilgang på tankeverktøyet FreeMind. Denne uken prøvde jeg det ut
for første gang sammen med elevene. Det gikk fint for meg å
sette meg inn i det, men det krever nok en del øvelse før elevene kan bruke det
på egenhånd. Resultatet lagret vi på elevenes fellesområde.
Jeg har også prøvd programmene Mindomo og XMind. De siste ukene har vi jobbet med eventyr i norsk og lært om kroppen i NSM. Kartet på XMind har tema kroppen. Jeg planlegger å lage et felles tankekart for å oppsummere hva elevene har lært om tema. På Mindomo har jeg laget et kart med de samme punktene om eventyr som jeg lagde sammen med elevene.
søndag 22. januar 2012
Kommentar til Birgittes innlegg om nettsamfunn
Her har jeg skrevet en kommentar til det Birgitte har skrevet om at nettsamfunnene Facebook og Twitter kan være avhengighetsskapende.
http://birgitkr.blogspot.com/2012/01/nettsamfunn.html
http://birgitkr.blogspot.com/2012/01/nettsamfunn.html
lørdag 21. januar 2012
Sosial web 2
Gruppe 1 har vurdert nettsamfunnene Del & Bruk, Facebook og Wikispaces. Her er linken til gruppewikien
http://sosial-web.wikispaces.com/
Kommentar til Carina sin gruppewiki
Jeg har skrevet en kommentar til Carina sin gruppes wiki. De har bl.a skrevet om nettstedet Flickr som jeg viste lite om. Du kan lese kommentaren her
Kommentar til Carina sin gruppewiki
Jeg har skrevet en kommentar til Carina sin gruppes wiki. De har bl.a skrevet om nettstedet Flickr som jeg viste lite om. Du kan lese kommentaren her
søndag 15. januar 2012
Sosial web
Begrepene ”prosument” og ”produser” viser til at de sosiale mediene er et sted på internett der alle brukerne kan være med å produsere innhold, dele og hente informasjon.
Eksempler på slike nettsteder er Youtube, Wikipedia, Flickr, MySpace og Facebook.
Har sosiale nettverk en plass i skolen?
De fleste norske ungdommer er medlemmer av et sosialt nettverk og bruker dem mye på fritiden. Dette er noe skolen bør ta hensyn til. Jeg ser på nettesteder som Wikipedia og Youtube som gode verktøy å bruke i undervisningen. Vi som arbeider i skolen må være med å gjøre barn og unge rustet til å ta bruke alle mulighetene dette gir dem på en fornuftig måte.
Som lærer på 1.-4 trinn mener jeg at vi sammen med foreldrene tidlig må lære elevene god nettvett. Flere av mine elever på 3.trinn har erfaring med bruk av sosiale medier. De hører musikk på Youtube, chatter og spiller spill på Moviestarplanet. Som ”nye” brukere trenger de yngste skoleelevene hjelp og veiledning både fra foreldre og lærere.
Fordeler og ulemper ved bruk av sosiale nettverk
Øvingsoppgaven til denne leksjonen var å melde seg inn i tre ulike sosiale nettverk.
Del og bruk er ”Et nettverk for lærere og pedagoger, forskere, byråkrater, bibliotekarer og andre med interesse for sosial web, IKT og skole.” (d & b, 2012). Dette er en ressurs for lærere for å integrere og bruke IKT i skolen. Her kan man blogge, chatte, dele filer, melde seg inn i interessegrupper og diskutere aktuelle problemstillinger.
Det største sosiale nettverket jeg er medlem av er Facebook. Dette et lukket nettverk der du selv kan bestemme hvem som skal ha tilgang til din profil. Her kan man holde kontakt med venner og familie ved å lese deres oppdateringer, chatte, se på bilder og videoer. Her kan man også dele linker til for. eks. nettsider eller avisartikler man vil andre skal lese. Facebook kan også brukes til å spille spill og å hente ut informasjon om konserter, debatter og politiske møter. Det er blitt vanlig at bedrifter, organisasjoner og offentlige etater som for eks. politiet har egne sider på nettstedet der man kan få og gi informasjon. Man kan danne interessegruppe og jobbe for en sak som f. eks å organisere møter demonstrasjoner.
Det tredje nettverket jeg har blitt medlem av er Twitter. Her kan brukerne sende og lese andres oppdateringer. Får å motta oppdateringer kan abonnere de profiler man ønsker å følge. Her kan brukerne legge ut og finne tips, lenker, kommentarer og meninger. Twitter blir brukt bl.a. av brukt politikere og andre samfunnsengasjerte til å legge ut kommentarer til aktuelle saker i media. Aviser som Aftenposten og VG trykker ofte uttalelser hentet fra Twitter.
Fordeler:
- Holde kontakt med venner og chatte om for eks. skolearbeid
- Være medlem av interessegrupper
- Man kan dele lenker og gi hverandre tips om gode nettsteder
- Legge ut egne arbeider, bilder og videoer.
- Skrive blogger om aktuelle problemstillinger
- Finne og dele informasjon
Ulemper:
- Nettverken kan brukes som arena for digital mobbing
- Noen kan stenges ute, får ikke bli venn på for eksempel Facebook.
- Lett å legge ut bilder og videoer av andre uten tillatelse.
-
Abonner på:
Innlegg (Atom)