lørdag 25. februar 2012

Hvorfor bjørnen er stubbrumpet

Musikken er hentet fra incompetech
Jeg valgte å lage et eventyr som en tegneserie ved hjelp av programmet Windows Live Movie Maker. Jeg brukte dette programmet fordi dette er tilgjengelig for elevene på skolen. Under arbeidet med filmen tenkte jeg hele tiden på om dette er mulig å gjennomføre med elever på småskoletrinnet (1.- 4.trinn).


Læreplanen sier bl.a. at å kunne bruke digitale verktøy i norsk er nødvendig for å mestre nye tekstformer og uttrykk. Dette åpner for nye læringsarenaer og gir nye muligheter i lese- og skriveopplæringen, i produksjon, komponering og redigering av tekster. Bruk av digitale verktøy kan støtte og utvikle elevenes kommunikasjonsferdigheter og presentasjoner.
Et av hovedområdene i norskfaget er sammensatte tekster. Elevene møter mange typer tekster. De må derfor lære seg å forholde seg til tekster der skrift, lyd og bilder henger sammen.
Jeg har tatt utgangspunkt i to mål i norsk for 3.-4. årstrinn når jeg laget denne filmen:
I skriftlige tekster skal elevene kunne skrive fortellinger, dikt, brev og sakprosa   
I sammensatte tekster skal de kunne lage fortellinger ved å kombinere ord, lyd og bilde. 

Da jeg skulle finne et eventyr til filmen var det noen kriterier som var viktige. Det skulle være forholdsvis kort, og det skulle være få personer eller dyr med. Eventyret "Hvorfor bjørnen er stubbrumpet" egnet seg derfor godt til å lage film av.
Jeg begynte med å lage en oversikt (manus) over teksten og bildene som skulle være med.
Jeg valgte samme bakgrunn på alle bildene. Den tegnet jeg på et stort ark. Figurene klippet jeg ut fra bøker og blader. Når jeg tok bildene fant jeg ut at det var viktig med godt lys. Lyset måtte komme fra riktig vinkel for og ikke å gi gjenskinn i bildene. Jeg måtte derfor ta noen av bildene flere ganger før jeg var fornøyd.
Programmet Windows Live Movie maker var enkelt og bra å bruke. Det gikk lett og legge inn bilder, tekst og å redigere. Jeg så gjennom filmen flere ganger og gjorde mange små forandringer. Jeg passet bl.a. på at bildene med mye tekst varte lenger enn bildene med lite. Jeg avsluttet med å legge inn musikk. Den fant jeg på moava. Her er det linker til flere steder hvor du kan finne musikk, lyder, bilder og videoer som kan brukes fritt.
Etter å ha prøvd å lage egen film mener jeg det er mulig å gjøre det samme med elever. Jeg erfarte at det tar litt tid og at det krever god planlegging og oppfølging. Men det var moro og jeg fikk lyst til å prøve det ut sammen med elevene mine. 

Kunnskapsløftet. Fag og læreplaner i grunnskolen (2008) Pedlex. Norsk skoleinformasjon
Hildegunn Otnes (red) (2009) Å være digital i alle fag, Oslo, Universitetsforlaget.

mandag 20. februar 2012

Kommentar til Ellenda sitt innlegg om godt læringsutbytte

Jeg har skrevet en kommentar til Ellens innlegg der hun presenterer verktøyet Photopeach. Dette er et program jeg har lyst til å bruke. Det var derfor nyttig å se hennes film.
Innlegget kan du lese her

søndag 19. februar 2012

Bruk av digitale verktøy

Det var inspirerende å se på de forskjellige bloggene til klassetrinnene på Hawes Side Primary School. De bruker bloggene til å fortelle om hva de jobber med, resultater av arbeider, filmer og bilder. 

På mange av sidene er det en Voki. Det er en liten animert filmsnutt hvor en avatar snakker for deg. Her kan du velge en figur og legge inn tekst. Jeg har laget en presentasjon av dette verktøyet (se forrige blogginnlegg). Dette egner seg godt til bruk i småskolen. På Hawes Side brukte de det også på høyere klassetrinn til bl.a. å gi elevene muntlige matematikkoppgaver. Dette er et verktøy jeg er i gang med å prøve ut.

Et annet fint verktøy er Photopeach. Her kan man lage en bildefremvisning med musikk til. Dette kan brukes til å lage en fremvisning fra et arrangement eller et undervisningsopplegg.

Wordle er et program for å lage en ord-sky (grafisk fremstilling) av teksten du skriver inn.  Den kan blant annet brukes til å synliggjøre viktige ord i et nytt tema. 
Laget fra Wordle.net
Jing er et nyttig verktøy jeg har fått prøvd ut i denne leksjonen. Det kan brukes både til å ta bilder av PC- skjermen og til å lage filmer. Jeg hadde tidligere tatt bilder til bloggen.  I denne leksjonen måtte jeg lære hvordan jeg lager film. Det kan være et nyttig verktøy til f.eks. å gi elevene opplæring i bruk av nye programmer. Filmene kan legges it på It’s learning og da kan elevene se filmen flere ganger.   

fredag 17. februar 2012

Digitale verktøy

Jeg har laget en presentasjon av Voki. Her kan man lage snakkende avatarer som kan presenteres på nettet. Verktøyet kan brukes til å gi elevene beskjeder og oppgaver.   
Det er lett å bruke og er en morsom måte å fange elevenes oppmerksomhet på. 
Se presentasjonen her:

Jeg har også laget et eksempel på hvordan en Voki kan se ut. 

søndag 12. februar 2012

Kommentar til Ellenda sitt innlegg om ungdommer og deres bruk av digitale medier

Her har jeg kommentert Ellens fine "digitale" eventyr. Hun beskriver godt hverdagen til en familie med ungdommer i huset. Hun forteller også historien om en gutt som har brukt mye tid på nettet og som nå har fått glede av sine opparbeide kunnskaper i utdanningen sin.

http://ellendah.blogspot.com/2012/02/et-eventyr-om-ungdommer-og-bruken-av.html?showComment=1329079235473#c2534712111639412178

fredag 10. februar 2012

Ødelegger digital kommunikasjon den naturlige kommunikasjonen?


I innslaget fra NRK hevder professor Sylfest Lonheim at den digitale kommunikasjonen på f.eks. Facebook ødelegger den naturlige kommunikasjonen mellom mennesker. Han mener at det å kommunisere på nettet ikke er det samme som å være sosial og at det er skummelt at mennesker bruker for mye tid på nettet.

Ungdommene som blir intervjuet i reportasjen er av en helt annen oppfatning. De forteller at de bruker mye tid på sosiale medier, men det betyr ikke at de ikke treffer venner. De bruker Facebook til å komme i kontakt med hverandre og planlegge møter og arrangementer.  

I boken Mediegenerasjonen kan vi lese om hva barn og unges bruk av medier gjør med deres sosiale liv. En norsk undersøkelse fra 2001 tyder på at barn og ungdom ofte sitter sammen og leker seg med spill og chat, samtidig som de prater og har et sosialt felleskap.  

Forfatterne har heller ikke funnet materiale som gir grunnlag for å tro at storforbrukere av digitale medier har mindre kontakt med venner enn andre. De mener det generelt er det motsatte. I undersøkelsen ”Ungdoms digitale hverdag” fra 2004 fant forskerne at de mest sosiale var storforbrukere av chatting, mobiltelefon og TV-spill.

Ut i fra hva jeg har lest og erfart tror jeg ikke at den digitale kommunikasjonen ødelegger den naturlig. Ved hjelp at sosiale medier kan vi holde kontakten med familie og venner.  Dette gjør det lettere å møtes for å ha naturlig kommunikasjon. Elevene mine forteller at de møtes etter skoletid for å sitte sammen for å spille spill og chatte. Dette stemmer godt med undersøkelsen fra 2001.  Men jeg er enig med Professor Lonheim at det ikke er bra at folk bruker all sin tid på nettet.
Alt med måte!

Hagen, I og Wold, T (2009): Mediegenerasjonen. Barn og unge i det nye medielandskapet. Samlaget, Oslo.

søndag 5. februar 2012

Kommentar til Birgittes innlegg om IKT og tilpasset opplæring

Her har jeg skrevet en kommentar til det Birgitte har skrevet om nettressurser for tospråklige elever. 


http://birgitkr.blogspot.com/2012/02/ikt-tilpasset-opplring.html?showComment=1328473262530#c3122441592114545615

Tilpasset opplæring og bruk av digitale læringsressurser


 I opplæringsloven § 1-3 står at alle elever har rett til individuelt tilpasset opplæring. Det betyr at læreren skal se den enkelte elev i en klasse og gi alle elevene et undervisningsopplegg som fremmer deres læring. I en klasse vil det alltid være forskjell på hvor mye hver elev vil få av kunnskap ved å gjøre de samme oppgavene. Det er derfor nødvendig å variere undervisningsmetoder for å nå frem til alle. Det innbærer at læreren må lage opplegg for elever på alle nivåer, også de sterke.

Særskilt tilrettelagt opplæring blir omtalt i opplæringsloven § 5-1. Her står det at elever som ikke har eller ikke kan får tilfredsstillende utbytte av den ordinære undervisningen har rett til spesialundervisning. Dette er elever med spesielle behov som har fått en sakkyndig vurdering. Disse elevene har en individuell undervisningsplan (IOP) med tilrettelagte mål.

Som kontaktlærer i en tredjeklasse jobber jeg for å gi elevene mine utfordringer og best mulig tilpasset opplæring. Jeg bruker IKT i de fleste fag. Med smartboard i klasserommet er det lett å ta i bruk pedagogiske programmer, se på nettsider og filmer som er knyttet til de ulike temaene vi jobber med. Mange av programmene jeg bruker henter jeg fra nettportalen Moava: Del og Lær



I matematikk bruker vi læreverket Multi. På deres nettsider finnes det nivådelte oppgaver knyttet til de forskjellige temaene. Disse sidene er tilgjengelig for alle. På min skole har vi i tillegg betalt lisens for å få tilgang på de smarte tavlene. Her er alle sidene i elevboka, dette gjør det enkelt å gå gjennom oppgavene med elevene. Til hvert tema er det en samtaleside med spørsmål og konkretiseringsverktøy som passer til. Dette kan være penger, interaktive tallinjer, klokker og geometriske figurer. Konkretiseringsmaterialet hjelper elevene med å forstå oppgavene ved at de får dem forklart og vist på ulike måter.

I norsk får elevene lesebøker tilpasset deres lesenivå. De av dem som sliter med å lese får tilbud om å delta på Regnbuelesning. Her er et av elementene at elevene skal lytte til teksten i en bok på en lydfil før de leser boken selv. Les mer om dette undervisningsopplegget i ellenda sin blogg

Det å skrive tekster på pc kan også være tilpasset opplæring. Jeg har erfaring med at elever med motoriske vansker har stor utbytte av å skrive på pc. Det går lettere å skrive og elevene trenger ikke å bruke tid og krefter på utformingen av bokstavene.

Mange av nettsidene knyttet til lærerverk har differensierte oppgaver. Dette gjør at det er forholdsvis lett å gi elevene tilpassede oppgaver når de jobber på PC. For meg gir bruk av pedagogiske programmer merverdi til undervisningen. Elevene liker å jobbe med det og for de fleste fremmer det også den faglige utvikling.  

Opplæringsloven (2008) hentet 05.04.12