søndag 25. mars 2012

Kildekritikk

Øvingsoppgaven denne uken skulle man ta utgangspunkt i et av to engelskspråklige nettsteder for å lære elevene om kildekritikk. For elevene på 3.- 4.trinn kan det bli for vanskelig å lese og forstå disse nettsidene. Jeg velger derfor i tillegg å ta med noen andre nettressurser.

Jeg vil starte med å vise elevene en film fra medietilsynets nettsider. Filmen jeg vil vise elevene er fra Charlis nettips . Den handler om kildekritikk. Etter at vi har sett filmen kan vi diskutere innholdet og gi elevene noe tips til hvilke søkemotor og nettsider det kan være lurt å bruke, f. eks. Kvasir jr.

Deretter kan vi gå inn på en av sidene på http://allaboutexplorers.com/
F.eks Christopher ColumbusSammen kan vi gå gjennom innholdet og elevene får vurdere om det som står i teksten er riktig og eventuelt hva som ikke er det. Sidene kan brukes til å bevisstgjøre elevene på at ikke alt de finner på Internett trenger å være sant.

Læreverket vårt i samfunnsfag Gaia har et kapittel som omhandler internett. Her lærer elevene om begreper knyttet til internett og kildekritikk.



Etter at vi har jobbet en periode med kildekritikk kan elevene ta en
nettvett-test.  Her kan elevene sjekke hva de kan om nettvett og kildekritikk.


Som jeg tidligere har skrevet er det viktig at vi lærere er god rollemodeller for elevene. Når vi søker etter informasjon må vi bruker gode søkermotorer og nettressurser. Når elevene skal jobbe med et tema, kan vi legge ut linker til nettsteder på skolens læringsplattform eller opprette et informasjonsnav.

onsdag 21. mars 2012

Kommentar til Ellen sitt innlegg om Netvibes

Jeg har skrevet en kommentar til Ellen sitt innlegg. Jeg er enig med henne i at en fagside på It's Learning kan brukes på samme måte som et informasjonsnav for de yngste elevene.
Les innlegget her

lørdag 17. mars 2012

Netvibes

Jeg har opprettet et informasjonsnav i Netvibes.
På min Netvibes - konto har jeg lagt inn RSS- strømmen fra de store norske avisene, min lokalavis og fra noen offentlige nettsteder som bl.a. Stortinget, regjeringen og Utdanningsdirektoratet. Jeg har også tatt med en del av mine medstudenters blogger for å følge med på når det blir lagt ut nye innlegg.
Jeg har gjort meg kjent med ”Essensielle småprogrammer” og lagt til notisblokk, været, huskeliste og kalender. Jeg fant en layout med friske farger og hvor det var mulighet for å ha forskjellige farger på nettstedene. Jeg valgte farge for hvert tema, bloggene er grønne og nyhetene gule. Det er med på å gjøre siden oversiktig og fin.
Ved å opprette et informasjonsnav som er tilgjengelig for elevene kan læreren være med å veilede elevene når de skal søke etter informasjon. Læreren kan på forhånd finne frem og se gjennom nettsteder til temaer elevene skal skrive om. 

Her er et skjermkutt av siden:










torsdag 15. mars 2012

Kommentar til Ellen sitt innlegg om digital kompetanse/informasjonskompetanse

Ellen skriver systematisk og veldig bra om sammenhengen mellom digital kompetanse og informasjonskompetanse. Du kan lese kommentaren her

lørdag 10. mars 2012

Elevenes informasjonskompetanse

Denne uken har jeg ”forsket” på elevenes informasjonskompetanse.
Elevene mine er den del av det Haugen og Wold (2009) kaller Mediegenerasjonen. De har vokste opp med tilgang til datamaskiner og internett. De bruker maskinene å spille dataspill og lytte til musikk.  En del av dem passer også inn under utrykket ”Google-generasjonen”. Elevene på småskolen har ikke så mye erfaring med å søke etter informasjon, men de fleste nevnte Google og Wikipedia når jeg spurte dem om hvor de kunne gå for å søke. Det som overrasket meg mest var at ingen nevnte biblioteket og bøker når jeg spurte om hvor de kunne finne fagstoff hvis de f.eks. skulle skrive om et dyr. På skolen har de lett tilgang til biblioteket og de har fått opplæring i hvordan de kan finne aktuelle bøker.

På 4.trinn får elevene på min skole en oppgave hvor de skal skrive om et selvvalgt tema. Mange bruker internett når de skal finne fagstoff. Jeg kjenner meg igjen i det Tord Høivik beskriver i sin artikkel. Elevene som skriver oppgaver gjengir ukritisk det første og beste de finner på internett. Han mener derfor at lærerne må legge vekt på mer bruke av læringsarenaer der elevene kan finne egnet stoff. 
For meg betyr denne forskingen at vi tidlig må gi elevene opplæring i hvor de kan finne informasjon og hvordan den kan brukes. Læreplanen i norsk på 3.- 4.trinn sier at elevene skal foreta informasjonssøk, skape, lagre og gjenhente tekster ved hjelp av digitale verktøy.

Vi som er lærere må være god forbilder og veiledere. Selv bruker jeg internett i klasserommet og privat hvis jeg trenger informasjon. Jeg forstår derfor godt at mine elever ikke nevner biblioteket når jeg spurte dem hvor de kan finne fagstoff. Vi bruker nettet fordi det er lett tilgjengelig og det går fort. Når jeg søker etter informasjon sammen med elevene mine på småskolen må jeg passe på å bruke nettsteder tilpasset denne aldersgruppen. 


Kvasir jr er et søkersted tilpasset barn. Deres mål er å lære barn å søke på internett i trygge omgivelser. Tjenesten vil være en god veiviser til de beste og meste populære nettsidene for barn når det gjelder underholdning, informasjon og læring. Søkerboks til Kvasir jr. ligger på skolens læringsplattform. 

Kunnskapsløftet, Fag og læreplaner i grunnskolen (2008). Pedlex. Norsk skoleinformasjon. 
Hagen, I og Wold, T (2008): Mediegenerasjonen. Barn og unge i det nye medielandskapet, Oslo: Det Norske Samlaget
Ivar John Erdal (2012) Informasjonskompetanse 1, DKL102. Høyskolen i Volda (hentet fra Fronter)

søndag 4. mars 2012

Kommentar til Kristine sin Jing video

Jeg har skrevet om at vi må la barn/elever få lov å prøve ut programmer. På den måten lærer de å bruke dem. 
Kommentaren kan du lese her

fredag 2. mars 2012

Animasjon


Her har jeg laget en liten animasjonfilm. Jeg bruke Windows Live Moviemaker. Musikken hentet jeg fra Incompetech music.