søndag 2. oktober 2011

Kopiering og plagiat- hvordan kan dette forbygges?


Som lærer på småskolen har jeg forholdsvis liten erfaring med kopiering og plagiat av digitale tekster. Elevene på min skole pleier å ha en særoppgave mot sluttene av 4.trinn. Her skal de skrive om et selvvalgt tema. I forbindelse med denne oppgaven vil det naturlig å ta opp problemstillingen med elevene.

Det er viktig at gi elevene god holdninger tidlig. Vi må lære dem at det faktisk ikke er lov å hente tekster og bilder fra nettet uten å oppgi kilder. Det finnes en opplysningsfilm om tema elevene kan se før de begynner http://blip.tv/wwwlektormelbyno/å-dele-det-man-skaper-2658837. Filmen forklarer på en forholdsvis enkel måte om opphavsrett og hvordan man kan bruke andres bilder og tekster. På nettstedet http://moava.org/ finnes linker til steder hvor elevene kan finne bilder, musikk, lydeffekter og videoer. Dette kan brukes gratis, men eleven blir opplyst om at de må oppgi hvor de har hentet stoffet fra.

1 kommentar:

  1. Jeg tror også det er viktg å starte tdlig. Sønnen min som går på 5. trinn hadde en gruppeoppgave hvor de skulle skrive om solsystemet. Man kunne lett se av teksten at den var "funnet" et sted, så det er vktig å gjøre elevene oppmerksomme på at kopier- lim inn ikke er en god metode.

    SvarSlett